Pánev wok je nepostradatelným kuchyňským náčiním při přípravě chutných asijských pokrmů. Abyste zajistili, že vaše pánev wok zůstane v perfektním stavu a poskytne vám nejlepší výsledky vaření, je důležité dodržovat několik jednoduchých tipů na údržbu.
Jednou z nejvýraznějších charakteristik pánve wok je její výrazná černá barva. Nemusíte se však bát, že by pánev vypadala špinavě, protože je to vlastně výhoda. Je to trochu jako „špinavý gril“, na kterém se také lépe griluje.
Pokud jde o čištění, vždy používejte vodu a nepoužívejte mýdlo. K čištění pánve wok nikdy nepoužívejte mýdlo, protože může odstranit přirozenou patinu a ochranný olejový povlak, který se časem vytvoří a pánvi dodává její nepřilnavé vlastnosti.
Pokud vaše wok pánev zreziví, vydrhněte ji ocelovou houbou a poté ji vypalte olejem, než v ní začnete znovu vařit. Tím odstraníte rez a obnovíte povrch pánve.
Pro pravidelné každodenní čištění stačí pánev wok opláchnout vodou. Otřete jej papírovou utěrkou nebo měkkým hadříkem. Poté nalijte malé množství kuchyňského oleje na papírovou utěrku nebo hadřík a naneste tenkou vrstvu dovnitř pánve. Můžete to udělat i zvenčí. To pomůže zachovat nepřilnavé vlastnosti pánve a ochrání ji před rzí.
Nezapomeňte se v pánvi wok vyvarovat používání ostrých předmětů, protože mohou poškrábat povrch. Místo toho používejte dřevěné nebo bambusové náčiní, které je šetrné k povrchu pánve.
Dodržováním těchto jednoduchých kroků údržby můžete zajistit, že vaše wok pánev zůstane v optimálním stavu a poskytne vám mnoho let radosti z vaření lahodných wok pokrmů .